Dečija i preventivna stomatologija

ukras.jpg
U stomatološkoj ordinaciji Dr Slavica Petrović posvećujemo puno pažnje radu sa decom.Kroz igru ,topao neposredan kontakt , strpljenje I pristup prilagođen dečijem uzrastu ,sa ponosom mozemo reći da deca rado I sa osmehom dolaze kod nas.
 
Obavljamo sve stomatološke intervencije kod dece,od motivacije I preventivnih pregleda ,zalivanja fisura , prve pomoći kod bolnih stanja,popravke I lečenja mlečnih I stalnih zuba, kao I ortodontske usluge ispravljanja zuba I zagrižaja .
 
Cilj nam je da usluga bude prilagođena uzrastu,komforna,nežna ali maksimalno kvalitetna I da motivišemo mališane da čuvaju svoje zdravlje I dolaze bez straha. .
 
Mi pristupamo odgovorno svakom detetu, imamo znanje I volju da Vaše dete, prvi kontakt sa stomatološkom ordinacijom ,doživi kao jedno lepo iskustvo koje će nositi kroz ce život.
Karijes mlečnih zuba
 
Karijes mlečnih zuba se javlja veoma rano,napreduje brzo i često dovodi do komplikacija.Nelečeni kariozni zubi kod dece su praćeni bolom,pojavom otoka, povišene temperature i često uzrokuju njihovo prevremeno vađenje.
 
Prevremenim gubitkom mlečnih zuba narušeno je:
-žvakanje hrane
-varenje
-telesni razvoj
-estetika
-izgovor reči
-raspored i nicanje stalnih zuba
 
Prema istraživanjima u našoj zemlji, svako treće dete sa tri godine ima 1 ili više karijesa,a sa 6 godina 70% dece ima kariozne zube, u proseku po 6 karijesa.
 
Pregled i sanacija mlečnih zuba je jako bitna kako sa aspekta njihovog očuvanja tako i sa aspekta stvaranja zdrave i čiste sredine za nicanje stalnih zuba.Sa higijenom i pranjem zubića treba krenuti što ranije.Roditelji trebaju da uče dete da samostalno pere zube,ali i tada uz njihovu kontrolu,jer dete dugo vremena nema ni dovoljno pažnje, a ni dobru motoriku da bi moglo detaljno da opere mlečne zube.Znači taj posao svaki roditelj treba da obavi zajedno sa detetom, najbitnije uveče pred spavanje,takođe svojim primerom pokazujući detetu kako se brine o zdravlju zuba(dete samostalno pere zube tek oko 8.godine života).
 
Kada je vreme za prvu posetu stomatologu?
 
Odgovor je- što ranije!
 
Najkasnije šest meseci po nicanju prvog mlečnog zuba(oko prvog rođendana)kada su zubi zdravi i radi se na edukaciji roditelja.Sledeća poseta ,obočno sa 2,5.- 3.godine,bi trebala biti neobavezna, kratka, da dete oseti prostor,mirise i atmosferu same ordinacije i upozna se sa budućim stomatologom. Lekar će proceniti,ako je dete zainteresovano može da se „provoza“ na stomatološkoj stolici,da dodirne neki instrument,ili da mu se pregledaju zubi i uspostavi neki prvi kontakt sa njim pre pravih intervencija.Ukoliko su zubi zdravi radi se čišćenje specijalnim četkicama,poliranje ,zalivanje fisura mlečnih kutnjaka,a kasnije i stalnih zuba,kao I fluorizacija zuba.
 
Ako dete ima karijese onda se njihova popravka planira za naredne posete,takođe vodeći računa da se ide od jednostavnijih i bezbolnijih intervencija ka komplikovanijim i dužim.U pogledu hitnosti najozbiljniji je cirkularni karijes,koji ima karakterističan izgled oko vrata zuba,braonkasto-crene boje, brz tok i dovodi do preloma krunice ,a najčešći je na gornjim prednjim zubima.
 
U radu sa decom pored znanja i iskustva,najbitnije je steći njihovo poverenje i želju za saradnjom.Pristup mora biti prilagođen uzrastu i temperamentu,njihovoj mašti i shvatanjima,pun strpljenja ,ali opet dovoljno autoritativan da dete stekne pravu sliku gde se nalazi i kakva pravila moraju da se poštuju.Naši mali pacijenti koji su dobro i pravovremeno pripremljeni,dolaze nam sa osmehom ,bez straha ,odlično sarađuju i u dugotrajnim stomatološkim procedurama.Deca mlađeg uzrasta vole da vide kad im se nešto uradi na zubima,da se pohvale svojim vršnjacima,da dobiju pohvalu od roditelja kako su bili dobri kod zubara,da ih nagradite sitnim poklonom za njihovo strpljenje,da se osećaju važnim-tako da je saradnja dete-roditelj- stomatolog neophodna i tada su i rezultati odlični.Roditelji bi trebali kod kuće da objasne detetu šta da očekuje u ordinaciji,a stomatolog svojim toplim i prijateljskim nastupom da samu intervenciju učini što prijatnijom za malog pacijenta.
DR SLAVICA PETROVIĆ
BESTSMILE Beograd, Preševska 106
+381 64301 62 99
Radno vreme:
Radnim danom: 09:00h - 17:00h
Subota: 10:00h - 16:00h

 
Designed By OrbMarketing